Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς..! Ανάπτυξη λεξιλογίου στο δυσλεξικό παιδί


Ένας από τους τρόπους, για να βοηθήσουμε τη δυσκολία που εμφανίζουν τα παιδιά με Δυσλεξία ως προς τη παραγωγή του γραπτού λόγου, είναι τεχνικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και στην ικανότητα ανάκλησης και χρήσης των κατάλληλων λέξεων. Με τη συστηματική ανατροφοδότηση και προσπάθεια το παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα μπορέσει να εξελίξει τη γραφή του και να χρησιμοποιήσει έναν ωριμότερο γραπτό λόγο.

Η άσκηση: "Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς...!" είναι μια δημιουργική διαδικασία που εκπαιδεύει τα παιδιά με Δυσλεξία/ΜΔ στη τεχνική του "brainstorming" δηλ. στη τεχνική να "κατεβάσω" από το κεφάλι μου όσο πιο πολλές, σχετικές λέξεις μπορώ "χωρίς να σκέφτομαι"!

Άσκηση: Σε μια σελίδα Α4 γράφετε στο κέντρο τη πρόταση: "Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς...!" και φτιάχνετε πολύχρωμα μέρη στα οποία το παιδί θα γράψει όλα αυτά που δεν μπορεί με τίποτα να αποχωριστεί!






Με αφορμή αυτή την άσκηση δημιουργείστε με τη μέθοδο της χρωματιστής παραγράφου μια παράγραφο για όλα αυτά που δεν μπορεί να αποχωριστεί ή ακόμα και προτάσεις για κάθε ένα από αυτά, δίνοντας ένα λόγο γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς: τη θάλασσα, τα δέντρα, τον αδερφό του κτλ.

✺ Παράδειγμα εφαρμογής:

ζωή, χωρίς, χρώματα, γραπτός λόγος, δυσλεξία
Μαθήτρια σε εξ αποστάσεως παρέμβαση!




Tip: 
Κατευθύνετε τις αναζητήσεις του και σε πιο αφηρημένες έννοιες (ουσιαστικά) πχ. αγάπη, φιλία κτλ.



Ενημερωθείτε για:



  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!