Μάθημα Ιστορίας χωρίς Χάρτη γίνεται; Δυσλεξία και χωρικός προσανατολισμός.



"Οι Δωριείς κατέβηκαν απο την περιοχή της Πίνδου προς την νότια Ελλάδα και κάποιοι απο αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Σπάρτη."

Σε κάθε μάθημα που διδάσκεται το παιδί οι νέες πληροφορίες που λαμβάνει επεξεργάζονται με βάση τις γνώσεις που ήδη έχει για να καταλήξει επαγωγικά σε ένα νέο συμπέρασμα. Αυτό το καταχωρεί στην μνήμη του για να το ανακαλέσει πάλι όταν χρειαστεί. Το μάθημα της Ιστορίας αποτελεί ένα απο τα πιο απαιτητικά μαθήματα για όλα τα παιδιά. Πολύ περισσότερο όμως για παιδιά με αδύναμη μνήμη εργασίας αλλά και χωροχρονικού προσανατολισμού όπως είναι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία. Ο χάρτης κρίνεται απαραίτητος για το μάθημα της Ιστορίας και για τα παιδιά που σκέφτονται με εικόνες (Δυσλεξία) είναι το βασικότερο εργαλείο.

5 κύρια οφέλη που καθιστούν τον Χάρτη απαραίτητο μέσο διδασκαλίας:
  1. Δυνατότητα να προβάλλονται όλες οι γλωσσικές πληροφορίες που αφορούν την χωρική ακολουθία των γεγονότων πάνω στην εικόνα του Χάρτη πχ. ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε τον Ελλήσποντο κι έφτασε στην Τροία.
  2. Δυνατότητα στο παιδί να ακολουθήσει την πορεία των γεγονότων με την βοήθεια της οπτικής αναπαράστασης πχ. σημείωση με βέλη της πορείας που ακολουθήθηκε.
  3. Δυνατότητα να σημειώνει την πορεία μέχρι εκείνη τη στιγμή για να την συνεχίζει και να την συμπληρώνει στο επόμενο μάθημα με τα νέα στοιχεία οπότε και διατηρεί την ακολουθία.
  4. Δυνατότητα μιας γρήγορης επανάληψης, ανακεφαλαίωσης των προηγουμένων ώστε να ανατροφοδοτείται πάλι η μνήμη του και να τηρείται το συνεχές.
  5. Ευκαιρίες για εξακρίβωση, επεξήγηση και διδασκαλία, μέσω της εικόνας, δευτερευόντων γνώσεων που είναι απαραίτητες για τον χωρικό προσανατολισμό πχ. σημεία του ορίζοντα, σύνορα μια χώρας, πρωτεύουσες, γεωγραφικό ανάγλυφο (λίμνες, ποτάμια, οροσειρές κα.)κτλ.

Tip: 
Μπορείτε να εκτυπώσετε σχετικές φωτογραφίες και να τις καρφιτσώνετε μαζί όσο διαβάζετε το μάθημα στα αντίστοιχα σημεία του χάρτη!

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!