Πως θα θυμόμαστε (σχεδόν) τα πάντα! 8 στρατηγικές κατάλληλες για ΔΕΠ-Υ

μνήμη, 8, στρατηγικές, δεπυ, δυσλεξία



1. Εξέτασε τον εαυτό σου!

Η προσπάθεια υπενθύμισης και ανάκλησης των πληροφοριών χτίζει δρόμους και μονοπάτια που ενδυναμώνουν τη μνήμη και όχι η παθητική έκθεση σε αυτές πχ. απλή ανάγνωση άλλη μια φορά.

2. Φτιάξε εικόνα!

Φαντάσου τις πληροφορίες φτιάχνοντας εικόνες για αυτές. Η αίσθηση της όρασης είναι από τα πιο ισχυρά αισθητηριακά ερεθίσματα για τους περισσότερους ανθρώπους.

3. Αισθήσεις!

Ο συσχετισμός των δεδομένων, που έχεις να θυμηθείς, με τις αισθήσεις σου είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους απομνημόνευσης. Για παράδειγμα η σύνδεση των πληροφοριών με απτικά ερεθίσματα λειτουργούν πολλές φορές θεαματικά σε άτομα με διάσπαση προσοχής.

4. Κινήσου!

Η κίνηση και το περπάτημα όσο προσπαθείς να απομνημονεύσεις αυτό που διαβάζεις ή όσο εξετάζεις τον εαυτό σου, ενεργοποιεί και ενισχύει τη μνήμη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και το άγχος. Ειδικά σε άτομα με ΔΕΠ-Υ η Κιναίσθηση έχει αποδειχτεί βασικός τρόπος μάθησης.

5. Χτίσε!

Σπάσε, χώρισε τις πληροφορίες σε μικρότερα μέρη. Έπειτα συνέδεσε τα μεταξύ τους έτσι που να φτιάχνουν ένα ενιαίο σύνολο που βγάζει νόημα.

6. Κατανόησε πρώτα!

Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος να θυμάται αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες που κατανοεί τη σημασία τους. Πριν προσπαθήσεις να συγκρατήσεις στη μνήμη σου κάτι, είναι καλύτερα να έχεις εξασφαλίσει πρώτα ότι το έχεις καταλάβει πλήρως.

7. Συσχετίσου!

Εκμεταλλεύσου αυτά που ήδη γνωρίζεις και συνέδεσε τα με τα νέα στοιχεία. Η προσωπική συσχέτιση βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα.

8. Κάτι έντονο!

Αφού καταλήξεις ποιο είναι αυτό που πιο εύκολα θα ξεχάσεις, ταίριαξε το με κάτι που είναι έντονο και εύκολο να το επαναφέρεις στη μνήμη σου. Έτσι κάθε φορά που θες να ανακαλέσεις αυτή τη πληροφορία, αυτό που θα πρέπει να κάνεις, είναι να θυμάσαι μόνο το έντονο στοιχείο με το οποίο τη συσχέτισες. Αυτό θα λειτουργεί σαν σύνθημα στη μνήμη σου. Με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιώντας σύμβολα, μπορεί ένα άτομο με ΔΕΠ-Υ να αντιμετωπίσει με επιτυχία την απομνημόνευση μεγάλου όγκου γλωσσικών πληροφοριών.

(Βασισμένο σε Infographic by Michelle D. Miller, Ph.D, NAU University College)


Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!