"Τι συμβαίνει όταν..". Παιχνίδι μεγέθους και ποσότητας.


Ένα πολύ εύκολο παιχνίδι που μπορεί να γίνει στο σπίτι όταν μαγειρεύετε ή όταν απλά σας ζητήσει το παιδί ένα ποτήρι νερό είναι το "τι συμβαίνει όταν.."
Δραστηριότητα: Γεμίζουμε με νερό ένα ποτήρι. Έπειτα ρίχνουμε το νερό του ποτηριού σε ένα άλλο ποτήρι διαφορετικού μεγέθους. Ρίχνουμε το νερό απο το ένα ποτήρι στο άλλο και κάνουμε ερωτήσεις "τι συμβαίνει όταν γεμίσεις ένα μεγάλο φλυτζάνι με νερό και το αδειάσεις σε ένα μικρότερο" και την αντίθετη ερώτηση. Θα μείνει το ίδιο νερό? Αυξήθηκε, μίκρυνε? Εκεί κάνετε διάφορες δοκιμές με το νερό και τα ποτήρια και αφήνετε και το παιδί να δοκιμάσει.
Προσφέρει: Σε αυτό το παιχνίδι το παιδί εξασκείται στην αντίληψη της ποσότητας και της διατήρησης της αλλά και στην σύγκριση μεγεθών. Μπορεί να κρατήσει μερικά λεπτά σαν δραστηριότητα αλλά είναι πολύ χρήσιμο το γνωστικό συμπέρασμα που αποκαλύπτεται ότι η ποσότητα δεν αλλάζει αν αλλάξει ο όγκος του σκεύους.
Υλικά: 2-3 ποτήρια σε διαφορετικά μεγέθη (ψηλά, κοντά, στενά, πλατιά) και νερό
Λεξιλόγιο: Χρησιμοποιούμε λέξεις ποσότητας και μεγέθους μεγάλο-μικρό, αυξήθηκε-μειώθηκε, λίγο-πολύ κτλ.
Απευθύνεται: Για όλα τα παιδιά απο 3 χρονών και πάντα χρήσιμο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα, δυσαριθμησία.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitterΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!