Βιβλία που ακούς! Δυσλεκτικό παιδί & Ανάγνωση


Τα παιδιά με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται τις περισσότερες φορές να διαβάσουν με ευχέρεια. Αυτό σημαίνει απλά ότι δυσκολεύονται να αρθρώσουν αυτό που διαβάζουν καθώς και να το κατανοήσουν πλήρως. Όλη αυτή η προβληματική σχέση με την ανάγνωση έχει σαν συνέπεια, παιδιά με ζωηρή φαντασία, όπως συνήθως είναι τα παιδιά με Δυσλεξία, να αποξενώνονται από την ανάγνωση βιβλίων και να παγιώνουν ένα αρνητικό συναίσθημα για αυτήν.

Οι εναλλακτικοί τρόποι για να μπορέσει το παιδί με Δυσλεξία να έρθει σε επαφή με τα βιβλία είναι τα audiobooks. Βιβλία δηλαδή, που μπορεί κάποιος να ακούσει και όχι να διαβάσει. Αυτό μειώνει το άγχος της αποτυχημένης αναγνωστικής απόπειρας και αφήνει μόνο τη χαρά της αφηγηματικής πλοκής. 

Στην Ελλάδα ακόμα, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες ειδικά όταν αναφερόμαστε και σε παιδικά βιβλία. Από τη Pathos Publishing κυκλοφορούν audiobooks και μέσα σε αυτά υπάρχουν και κάποια παιδικά, όπως Ο Ψεύτης παππούς της Άλκης Ζέη, το Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά των Άλκης Ζέη και Ζωρζ Σαρή, Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι του Πέτρου Τατσόπουλου αλλά και η Ομήρου Οδύσσεια και η Ομήρου Ιλιάδα σε διασκευή Σοφίας Ζαραμπούκα με αφήγηση που γοητεύει. Πρόκειται για σκηνοθετημένα audiobooks με πληθώρα ηθοποιών-ερμηνευτών και μουσική. 

Επίσης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας δημοσιεύει 34 παιδικά βιβλία λογοτεχνίας σε μορφή audio. Μπορείτε να τα ακούσετε εδώ!

Τέλος για να ενισχύσετε περισσότερο την αγάπη του παιδιού για την ανάγνωση βιβλίου και του ταξιδιού που κρύβει αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα 8 tips!

Tip: Για παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες μπορεί το audiobook να χρησιμοποιηθεί και ενισχυτικά κατά την αναγνωστική διαδικασία, με την τεχνική της ταυτόχρονης ανάγνωσης. Το παιδί όσο ακούει το audiobook διαβάζει και το κείμενο του βιβλίου πχ. Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά Με αυτό το τρόπο καταφέρνει μια πιο αποτελεσματική αυτοδιόρθωση των λαθών του.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!