Το κυνήγι του χαμένου γράμματος! Παιχνίδι πρώτης γραφής & ανάγνωσης

Η επαφή των παιδιών με το κόσμο του γραπτού λόγου ξεκινά απο νωρίς και είναι συνεχής και αδιάκοπη. Τα μηνύματα μέσα απο αυτόν είναι διαρκή και βρίσκονται παντού γύρω του. Για αυτό και ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας απο νωρίς μπορεί να διακρίνει ποιο σύμβολο είναι γράμμα και ποιο όχι. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα γράμματα αλλά πολλές φορές ειδικά στη περίοδο της πρώτης γραφής-ανάγνωσης δυσκολεύονται να τα διαβάσουν, θυμηθούν, προφέρουν σωστά.

Ένα ενισχυτικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά που φοιτούν στη Α' Δημοτικού και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ακόμα μπερδεύουν ή δεν θυμούνται γράμματα είναι: "Το κυνήγι του χαμένου γράμματος!" Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι που γίνεται εκτός σπιτιού.

Υλικά: ένα μικρό μπλοκ, μαρκαδόροι, μολύβι

Παιχνίδι: Γράφετε σε ένα μικρό μπλοκ, που το παιδί μπορεί να κρατήσει άνετα στο χέρι του, όλα τα γράμματα του αλφάβητου, κεφαλαία και μικρά. 




Έπειτα στο περίπατο σας με το παιδί του δίνετε να κρατά το μπλοκ και λέτε ότι πρέπει να βρείτε τα χαμένα γράμματα! Σε κάθε πινακίδα ή ταμπέλα σταματάτε, του δίνετε χρόνο και αυτό πρέπει να κυκλώσει στο μπλοκ ένα (ή περισσότερα) απο τα γράμματα που βλέπει στη πινακίδα.

Ένα παράδειγμα:



Σε αυτό το παράδειγμα το παιδί θα μπορούσε να σταθεί μπροστά απο το μαγαζί παρατηρώντας τα γράμματα και κυκλώνοντας κάποιο απο αυτά που έχει στο μπλοκ του!
Tip: Προετοιμάστε το παιδί ήδη απο το σπίτι πληροφορώντας το ότι βγαίνετε για να παίξετε και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά με δυσκολίες να κατακτήσουν τα γράμματα, σε παιδιά στη Α' Δημοτικού και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορεί να γίνει απο γονείς και ειδικούς θεραπευτές.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!