Εμφάνισε τις λέξεις! Φωνολογία & Δυσλεξία

Εμφάνισε τις λέξεις!
Τα παιδιά για να διαβάσουν χρειάζεται να έχουν κατακτήσει την ικανότητα της φωνημικής επίγνωσης. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα να μπορούν να χωρίζουν τις λέξεις στους ξεχωριστούς της ήχους (φωνήματα) αλλά και να τους συνδυάζουν για να συνθέτουν λέξεις. Σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες αυτή η δεξιότητα πολλές φορές εμφανίζεται ανώριμη και αυτό εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της ανάγνωσης. Για αυτό και οι ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας είναι απαραίτητες σε ένα πρόγραμμα ειδικής παρέμβασης.

Μια απο αυτές τις ασκήσεις είναι και η: Εμφάνισε τις λέξεις! η οποία ενέχει το στοιχείο της έκπληξης κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διαδικασία της μάθησης. Το αυξημένο κίνητρο είναι πάντα στόχος στην ειδική αγωγή.

Υλικά: χαρτί Α4, νερομπογιές, πινέλο, ποτήρι με νερό, άσπρη κηρομπογιά

Άσκηση: Αρχικά συγκεντρώνετε όλα τα υλικά.Έπειτα γράφετε εσείς στο άσπρο χαρτί με την άσπρη κηρομπογιά αυτά στα οποία θέλετε να εξασκηθεί το παιδί κατά την ανάγνωση. Κατόπιν ζητάτε απο το παιδί να βουτήξσει το πινέλο στην μαύρη νερομπογιά και να περάσει με το πινέλο απο πάνω αυτά που έχετε γράψει. Με αυτό το τρόπο αποκαλύπτονται σιγά, σιγά τα φωνήματα και το παιδί παίρνει το χρόνο του για να συνθέσει τα γραφόμενα και να τα αναγνώσει.

Έτσι μπορείτε ανάλογα με την ηλικία και τις δυσκολίες να γράψετε γράμματα.Να γράψετε συλλαβές.Να εξασκηθείτε στις λέξεις.Οι λέξεις μπορεί να είναι πολλών μορφών ανάλογα με το στόχο μάθησης κάθε φορά. Η συγκεκριμένη άσκηση εφαρμόστηκε για ένα παιδί Γ' Δημοτικού που "μάντευε" τις λέξεις κατά την ανάγνωση του, καθώς είχε έλλειμμα στη φωνολογία και δυσκολία συγκέντρωσης. Με αυτή την άσκηση κερδίσαμε αρκετό χρόνο για να μπορεί να διαβάζει πιο συγκεντρωμένα και να συνθέτει τους ήχους περισσότερο αποτελεσματικά.


Η άσκηση μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο και στη διδασκαλία των μαθηματικών!

Παράδειγμα εφαρμογής


Η μαμά Κατερίνα Μίλα μοιράστηκε μαζί μας την εφαρμογή
για το γιο της στα μαθηματικά!


Tip
Το πινέλο πρέπει να έχει περισσότερο χρώμα παρά νερό για να εμφανίζονται ευκολότερα οι λέξεις & οι αριθμοί!

Απευθύνεται: Σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες για εξάσκηση στην φωνημική ενημερότητα και βελτίωση της ανάγνωσης. Επίσης μπορεί να γίνει και στα πρώτα στάδια ανάγνωσης όλων των παιδιών. Μια εύκολη άσκηση για θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς.


Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.


Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!