Δείξε μου πως το έκανες! Πώς είναι και Πώς δεν είναι; Λεξιλόγιο για παιδιά με δυσλεξία

λεξιλόγιο, πως, είναι, δυσλεξία

Μια άσκηση Λεξιλογίου!

Η ανάγκη για εμπλουτισμό του λεξιλογίου του παιδιού με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες προκύπτει στην πλειοψηφία των προγραμμάτων παρέμβασης. Συνήθως ο γραπτός λόγος που παρουσιάζουν είναι λιτός και τηλεγραφικός με μικρά νοήματα που δεν ξεδιπλώνουν όλη τη σκέψη τους. Χρειάζονται ειδικές ασκήσεις για να ενισχυθεί η ανάκληση των λέξεων από το παθητικό λεξιλόγιο στο ενεργό και να ολοκληρωθεί ο εκφραστικός τους λόγος.

Τελείωσα δεν ξέρω τι άλλο να γράψω! μια φράση που την ακούμε πολύ συχνά. Στο άρθρο αυτό η συνάδελφος, που κάνουμε μαζί εποπτεία μέσω υπολογιστή, μας δείχνει πως εφάρμοσε την άσκηση: "Πώς είναι και Πώς δεν είναι;" Επίθετα και Δυσλεξία σε συνδυασμό με την άσκηση: Τι κάνει και Πώς είναι; Άσκηση Δυσλεξίας & Γραμματικής για τον μαθητή της. Ο μαθητής, ένα αγόρι στην Ε' Δημοτικού, ξεκίνησε με ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανάπτυξη γραπτού λόγου οι οποίες συνδυάζονταν με αρκετά μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης. 


Η άσκηση, πολύ απλή στη σύλληψη της, χρησιμοποιεί την εικόνα για να ωθήσει τη σκέψη του παιδιού να ανακαλέσει λέξεις που απαντούν στην ερώτηση κάθε φορά: Πώς είναι και Πώς δεν είναι; Έμφαση δίνεται στα Επίθετα!


λεξιλόγιο, πως, είναι, δυσλεξία
Ένα ζώο!


λεξιλόγιο, πως, είναι, δυσλεξία
Ένα αντικείμενο!


λεξιλόγιο, πως, είναι, δυσλεξία
Ένα φαγητό!

Η παραπάνω άσκηση συνδυάστηκε και με τη μέθοδο της χρωματιστής παραγράφου, η οποία οριοθετεί και χτίζει μια σωστά δομημένη παράγραφο.

◍ Επίσης για τη βελτίωση των γραμμάτων του μαθητή χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο με τη φωτεινή γραμμή που έχει αποδειχτεί ένα δημοφιλές παιδαγωγικό εργαλείο!




Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!