"Ας ενώσουμε τις κουκκίδες". Το παιχνίδι της διάταξης.


Η διάταξη σε σειρά σημαίνει ότι τοποθετούμε τα αντικείμενα, πληροφορίες, έννοιες με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι μπορούμε να βάλουμε σε σειρά σύνολα αντικειμένων απο τα λιγότερα στα περισσότερα, απο τα μεγαλύτερα στα μικρότερα κτλ. Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Η διάταξη σε μια σειρά βοηθά να εισαχθούν τα παιδιά στην αρίθμηση και να κατανοήσουν ότι ένας αριθμός είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος απο άλλον.

Το παιχνίδι "Ας ενώσουμε τις κουκκίδες" που γίνεται στη Προσχολική ενίσχυση at home ακολουθεί τη λογική της διάταξης απο τα λιγότερα στα περισσότερα. Σκοπός είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της προμαθηματικής έννοιας της διάταξης στη σειρά.

Υλικά: χαρτί Α4, μαρκαδόρους, μολύβι

Παιχνίδι: Σε ένα χαρτί φτιάχνουμε ένα αχνό απλό σχέδιο με μολύβι πχ. χαρταετός, καράβι, μπαλόνι, μπάλα, λουλούδι, σπίτι κτλ. Στη περίμετρο του σχεδίου κάνουμε με μαρκαδόρο σύνολα απο λίγες ή περισσότερες τελίτσες αφήνοντας αποστάσεις. Σβήνουμε το σχέδιο του μολυβιού και μένουν μόνο οι κουκκίδες. Ζητάμε απο το παιδί να ενώσει με το μολύβι το κάθε σύνολο απο τις κουκκίδες πηγαίνοντας απο τις λιγότερες στις περισσότερες. Στο τέλος θα αποκαλυφθεί το σχέδιο που είχαμε σχεδιάσει και το παιδί μπορεί να το ζωγραφίσει με ότι υλικό θέλει.


Καραβάκι!



Ψαράκι!

Λεξιλόγιο: λιγότερα, περισσότερα, πρώτο, τελευταίο, επόμενο, προηγούμενο κτλ.

Οφέλη: Ανάπτυξη της προμαθηματικής έννοιας της διάταξης στη σειρά, εισαγωγή στην αρίθμηση και κατανόηση ότι οι αριθμοί διέπονται απο μια καθορισμένη σειρά και ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας χρησιμοποιώντας το μολύβι για να "τρέξει" το σχέδιο.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας απο 3 ετών και σε παιδιά με ανωριμότητα για να εισαχθούν στην έννοια του αριθμού. Μπορεί να γίνει απο θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!