Κάνε τη πρόταση να μεγαλώσει! Γραπτός λόγος & Δυσλεξία


Η γραπτή έκφραση είναι μια εντελώς διαφορετική διεργασία απο τη προφορική. Το να καταθέσεις τη σκέψη σου γραπτά ολοκληρώνοντας μια πρόταση ή ένα κείμενο με ένα νόημα κατανοητό και πλήρες αποτελεί προϊόν εκπαίδευσης. Χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις τη σκέψη σου, η οποία βέβαια γίνεται με λέξεις αλλά όχι με τη συνοχή που πρέπει να έχει ένα γραπτό κείμενο. Κατά τη γραφή ενός κειμένου ένα πλήθος κανόνων μένει να εφαρμοστεί για να μεταφερθούν σωστά όλες οι πληροφορίες, τα γεγονότα, τα συναισθήματα ώστε να μην παραπαίει μεταξύ ασάφειας και έλλειψης λεξιλογίου.

Πολλές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτό τον σκοπό. Ασκήσεις που στοχεύουν να επεκτείνουν τις προτάσεις εμπλουτίζοντας τις με στοιχεία όπως επίθετα, επιρρήματα. Μια τέτοια άσκηση είναι και η: Κάνε τη πρόταση να μεγαλώσει!

Υλικά: χαρτί Α4, μολύβι/στυλό, highlighter

Άσκηση: Τσακίζετε όπως την εικόνα το χαρτί σε 4 μέρη. Γράφετε αρχικά μια απλή πρόταση πχ. Ο σκύλος τρώει. Σιγά, σιγά εμφανίζετε το κάθε κομμάτι προσθέτοντας απο ένα νέο στοιχείο πχ. Ο μεγάλος σκύλος τρώει. Καταλήγετε να έχετε γράψει στο τελευταίο κομμάτι πχ. Ο μεγάλος σκύλος τρώει λαίμαργα στην αυλή. Κάθε φορά έχετε τονίσει με χρώμα το νέο στοιχείο. Αφού δείξετε αυτό το παράδειγμα στο παιδί έπειτα έχετε τσακίσει με τον ίδιο τρόπο σελίδες Α4 στις οποίες θα το προτρέψετε να κάνει το ίδιο μόνο του.Παράδειγμα εφαρμογής:
φυσαρμόνικα, πρόταση, δυσλεξία
Η αρχική απλή πρόταση!

φυσαρμόνικα, πρόταση, δυσλεξία
Επίθετο & Γιατί!

φυσαρμόνικα, πρόταση, δυσλεξία
Ολοκληρώνουμε με το Πότε!


Tip: Στην αρχή μη προσπαθήσετε να επεκτείνετε υπερβολικά τις προτάσεις. Χρειάζεται να κατακτήσει αυτό τον μηχανισμό για να μπορέσει να δουλέψει με πιο σύνθετα σχήματα. Άλλωστε αν μπορέσει να εφαρμόζει αυτή την επέκταση έχει πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό μια σαφή έκφραση των σκέψεων του. 

Απευθύνεται: Σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες που δυσκολεύονται να φτιάξουν προτάσεις με νόημα και γενικά σε παιδιά Δημοτικού για εξάσκηση στη γραπτή έκφραση. Μπορεί να εφαρμοστεί απο γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς θεραπευτές.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!