Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι! Δελτίο καιρού μια άσκηση για τη Δυσλεξία



Στη προσπάθεια μας να βοηθήσουμε το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες να γράψει κείμενα αποτυπώνοντας τις ιδέες του σε καθαρά νοήματα είναι απαραίτητο να το φέρουμε σε επαφή με διαφορετικούς τύπους γραφής. Μια περίληψη, μια ανακοίνωση, ένα γράμμα χρειάζονται διαφορετικό κώδικα γραπτού λόγου και δομή κειμένου.

Μια πρωτότυπη άσκηση γραπτού λόγου είναι το Δελτίο Καιρού. Πρόκειται για μια άσκηση που αναγκάζει το παιδί να γράψει μικρές και σαφείς προτάσεις, δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες παίζοντας με όρους και σημεία του ορίζοντα.

Άσκηση: Βρίσκετε εικόνες απο τις 4 εποχές του χρόνου. Για κάθε εικόνα φτιάχνετε μια σελίδα που να μπορεί να γράψει ένα μικρό δελτίο καιρού. Προτού ξεκινήσει του υποδεικνύετε ένα παράδειγμα το οποίο συζητάτε μαζί και εξηγείτε την ορολογία. Όπως:

"Αύριο 19 Απριλίου στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός. Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ηλιοφάνεια ενώ απο το απόγευμα αναμένεται να βρέξει στα Δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο +15 έως +20 βαθμούς Κελσίου."


Καλοκαίρι




Χειμώνας


Θα βοηθούσε να παρακολουθήσετε μαζί τη παρουσίαση ένα δελτίου καιρού και να εξηγήσετε την ορολογία:



Λεξιλόγιο: μποφόρ, Κελσίου, άνεμοι, Βόρειοι, Νότιοι, Δυτικά, Ανατολικά, κυμαίνεται, ηλιοφάνεια, καταιγίδα, βροχόπτωση, αύξηση, μείωση κτλ.

Tip: Με αφορμή το κείμενο θα αποκαλυφθούν και τα κενά του δυσλεξικού παιδιού στο προσανατολισμό. Με αφορμή την άσκηση με τη βοήθεια ενός χάρτη θα μπορέσετε να εξηγήσετε εκ νέου τα σημεία του ορίζοντα.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζεται να εκπαιδευτούν στη σαφήνεια του γραπτού λόγου. Μπορεί να αποτελέσει άσκηση και για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!