27 Σεπ 2016

Γράφουμε μόνοι μας! Θέμα ελεύθερης γραφής & ανάλυση παραγράφουΠως θα πείσουμε τα παιδιά με δυσλεξία να γράψουν;

Για την άρνηση της γραφής βοηθάει πολύ ένα ενδιαφέρον θέμα! Εδώ αναζητήσαμε ένα θέμα που να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να έχει ένα βαθμό έκπληξης.

Το πιο συνηθισμένο θέμα μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινες΄διακοπές είναι της μορφής: "Τι έκανες αυτό το καλοκαίρι;" Για να πετύχουμε την εγρήγορση που θέλουμε από τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αντιστρέψαμε το θέμα και το θέσαμε κάπως έτσι: "Ποια είναι αυτά που δεν έκανες αυτό το καλοκαίρι και θα ήθελες πολύ να είχες κάνει";


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι τα δυσλεξικά παιδιά είναι Κιναισθητικοί μαθητές, το θέμα (όπως και εδώ) το κόβουμε και το κολλάμε στο τετράδιο του. Το τετράδιο παίρνει μια άλλη αισθητική, στοιχείο που δημιουργεί κίνητρο στο παιδί να μην το παραμελεί.

Το παιδί θα γράψει από κάτω τη παράγραφο που του ζητάμε. Ο τρόπος ανάπτυξης της παραγράφου είναι πάντα με τη μεθοδολογία της χρωματιστής παραγράφου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητάμε και σημειώνουμε μαζί Ποια είναι τα πράγματα που δεν έκανε και θα ήθελε να είχε κάνει! Οι καταγραμμένες ιδέες θα βοηθήσουν πολύ τη στιγμή που το παιδί θα πρέπει να γράψει τις σκέψεις του μόνο του.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!

Μια καλή ιδέα, που την εφαρμόζουμε πολύ συχνά πριν χρειαστεί το παιδί να γράψει μόνο του, είναι η Ανάλυση μιας παρόμοιας παραγράφου δείχνοντας την Αρχή τη Μέση και το Τέλος:Παράδειγμα γραφής:

Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια!!! Το υλικό που δημοσιευτεί ανά καιρούς είναι πολύ βοηθητικό. Συνεχίστε την προσπάθεια σας!

A. είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Θα ανεβαίνουν όλο και περισσότερα που θα έχουν και εκτυπώσιμα δείγματα. Καλή συνέχεια!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!