Λέξεις με Lego! Για παιδιά με Δυσγραφία και Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες


Η γραφή με το χέρι είναι μια απο τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες και η συνθετότητα της στηρίζεται στο πλήθος των δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξει κανείς για να φτάσει να γράφει. Βρίσκεται στη κορυφή της πυραμίδας της λεπτής κινητικότητας αφού χρειάζονται αισθητικοκινητικές, αντιληπτικές και γνωστικές ικανότητες. Η Δυσγραφία ορίζεται απο τη δυσκολία που έχει το παιδί να ανακαλέσει αυτόματα στη μνήμη του τη μορφή και τη κατεύθυνση των γραμμάτων και αριθμών αλλά και να ελέγξει αποτελεσματικά τις συνεχόμενες μυϊκές κινήσεις.

Οι ασκήσεις που στοχεύουν στην κατάκτηση της μορφολογίας και της κατεύθυνσης των γραφημικών συμβόλων (γραμμάτων, αριθμών) είναι απαραίτητες σε παιδιά με δυσκολίες στη γραφή. Κατά τη πρώτη επαφή πρέπει να αποδεσμεύσουμε το δυσγραφικό παιδί απο το "χαρτί και το μολύβι" και να έρθει σε απαφή με ασκήσεις "εξομείωσης της γραφής". Η άσκηση: "Λέξεις με Lego! εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον αισθητηριακό και βιωματικό σκοπό!

Υλικά: lego, σελίδες Α4, στυλό/μαρκαδόρο1ο βήμα
Γράφουμε τη λέξη!2ο βήμα
Αναπαριστά τη λέξη με lego!
Το παιδί αναπαριστά με lego τη θέση των γραμμάτων πάνω στη γραμμή. Τοποθετεί τα lego με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ο οπτικοχωρικός προσανατολισμός των γραμμάτων και ολόκληρης της λέξης. Σε αυτό το σημείο συζητάτε για αυτή τη θέση αναλύοντας ποια γραμματάκια πάνε: πάνω, κάτω ή στέκονται στο γραμμή!


3ο βήμα
Προσθέτει τον τόνο!
Στο τέλος προσθέτετε και το σημείο του τόνου.

Tip: 
Αν θέλετε μπορείτε να εντάξετε και μια φωτογραφία του αντικειμένου της λέξης για μεγαλύτερη τροφοδότηση!

 Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!