"Τα μανταλάκια"! Tip ανεξαρτησίας και Λεπτή κινητικότητα.Ο συντονισμός των μικρών μυικών κινήσεων που μπορούν να κάνουν τα δάχτυλα του χεριού σε συντονισμό με τα μάτια ονομάζεται λεπτή κινητικότητα. Με την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας μπορούμε να φτάσουμε εξελικτικά στον σχηματισμό των γραμμάτων και την κατάκτηση της γραφής η οποία χρειάζεται και την μεγαλύτερη επιδεξιότητα. Η ενίσχυση των λεπτών κινήσεων πρέπει να ξεκινήσουν απο νωρίς στην προσχολική ηλικία. Εμπειρίες για ενδυνάμωση και εξάσκηση στο συντονισμό χεριού-ματιού μπορούμε να χαρίσουμε σε ένα παιδί με πολλούς τρόπους.

Δραστηριότητα: Μια πολύ ενισχυτική δραστηριότητα-άσκηση που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι "Τα μανταλάκια". Το μανταλάκι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τρόπο λαβής δηλ. χρειάζεται την συνεργασία τριών δαχτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μέσο), συγκεκριμένη πίεση και ελεγχόμενη κατεύθυνση στην κίνηση ώστε να το τοποθετήσεις σωστά. Όλα αυτά βοηθούν το μικρό παιδί να διδαχθεί μια κίνηση επιδεξιότητας, να ενδυναμώσει τους μικρούς μύες της παλάμης και να συντονίσει την κίνηση του. Τέλος συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος της ικανοποίησης και ανεξαρτησίας του παιδιού αφού η ολοκλήρωση μιας "δουλειάς" δίνει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση.

Στο
βίντεο φαίνεται ένας τρόπος αυτού του παιχνιδιού αλλά υπάρχουν και άλλες αφορμές για να χρησιμοποιήσει ένα παιδί τα μανταλάκια πχ. να βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων. Παρακολουθήστε πως ο ενήλικας πρώτα διδάσκει στο κοριτσάκι τον τρόπο που πρέπει να πιάνει το μανταλάκι. Έπειτα προσέξτε (56 δευτερόλεπτα του βίντεο) πως διορθώνει την ανώριμη λαβή του παιδιού για να συνεχίσει σωστά μέχρι τέλους!

Απευθύνεται: Πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι που μπορεί να γίνει άνετα στο σπίτι δημιουργώντας την διάθεση την ώρα που απλώνουμε τα ρούχα να συμμετέχει και το παιδί, απο εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας αλλά και σε παιδιά όλων των ηλικιών με ανωριμότητα στη λεπτή κινητικότητα που χρειάζονται ενίσχυση και κάνουν εργοθεραπεία. Πρόκειται για μια δημοφιλή δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στη "Προσχολική προετοιμασία/ενίσχυση at home"!

Μπορείτε να δείτε τον 25 μηνών Edward που βοηθάει τη μαμά στην κουζίνα!

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter3 σχόλια:

yorgisali είπε...

Το βιβλίο BODY ENCYCLOPEDIA (Marcher & Fich) εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια την ψυχονοητική λειτουργία κάθε μυός που μετέχει στις λεπτές κινήσεις του χεριού (μύες 70 έως 94 - πολύ υλικό, δεν γίνεται να το περιγράψω εδώ). Όπως γνωρίζουμε και από τη φυλογένεση του είδους Άνθρωπος, το χέρι (hand) είναι θεμέλιο της γνωσιακής λειτουργίας.

A. είπε...

Ευχαριστούμε Γιώργη για την ενημέρωση! Το βιβλίο εμφανίζεται εδώ:

http://www.amazon.com/Body-Encyclopedia-Psychological-Functions-Muscular/dp/1556439407/ref=pd_sxp_f_r

saky είπε...

Μου αρέσει αυτό το blog. Πολύ καλό περιεχόμενο. Όλα μπορώ να πω
Το παιχνίδι είναι καθημερινό κομμάτι της ημέρας κάθε παιδιού, και μαζί με αυτό και τα μικροατυχήματα, γι’ αυτό καλύτερα να προλαμβάνουν παρά...
μπορείτε να βρείτε περιεχόμενα εδώ μιλάμε για τα παιδιά
http://www.flowmagazine.gr/article/view/paidi_kai_paixnidi_me_asfaleia_sto_spiti/category/personal_development

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!