"Βάλε τις κάλτσες στη σειρά". Το παιχνίδι της προμαθηματικής έννοιας της διάταξης στη σειρά.


Ένα παιχνίδι για να εξασκηθούν τα παιδιά στη προμαθηματική έννοια της διάταξης στη σειρά. Να οργανώνει το παιδί αντικείμενα σε μια σειρά είναι ο δρόμος για να κατανοήσει αργότερα ότι οι αριθμοί έχουν προκαθορισμένη σειρά και ότι ο ένας είναι μεγαλύτερος κατα ένα απο τον προηγούμενο. Μια ωραία ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι όταν μαζεύουμε τις κάλτσες.

Δραστηριότητα: Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ζητήσετε να σας βοηθήσει να βάλετε τις κάλτσες, πάνω στο κρεβάτι ή στο πάτωμα, σε σειρά απο το μεγαλύτερο στο μικρότερο (του μπαμπα, μαμας, δικες του, αδερφών). Είναι πιθανό και ανάλογα με την ηλικία να μην τα καταφέρει απο την αρχή σωστά. Αφήστε το να αλλάξει λίγο τη σειρά μόνο του, αν δεν τα καταφέρνει βοηθήστε το με οδηγίες όπως δείξε μου το πιο μακρύ, το πιο κοντό κτλ. Προσπαθήστε να το επαναλάβετε συχνά. Μπορείτε κάθε φορά για να μην επαναλαμβάνει το ίδιο να αλλάζετε τα ρούχα πχ. μπλούζες, κτλ.

Υλικά: κάλτσες και αργότερα άλλα ρούχα (της ίδιας κατηγορίας κάθε φορά ώστε η σύγκριση να είναι κυρίως στο μέγεθος)

Λεξιλόγιο: μεγάλο, μεγαλύτερο, το πιο μεγάλο, μακρύ, μακρύτερο, πρώτο, επόμενο, τελευταίο, κοντό, το πιο κοντό κτλ.

Απευθύνεται: Κατάλληλο για όλα τα παιδιά απο 3 ετών και πάνω. Ανάλογα με την ηλικία ξεκινάμε με λίγα αντικείμενα και τα αυξάνουμε. Προτείνεται για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/δυσλεξία/δυσαριθμησία που δυσκολεύονται στην διάταξη και την σύγκριση αριθμών και μεγεθών.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!