Έλα να ζωγραφίσουμε τις γραμμές.


Ένα παιχνίδι που βοηθά σταδιακά στην κατάκτηση της γραφής. Η γραφή είναι μια σύνθετη διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος πολλοί μηχανισμοί: οπτικοί, κιναισθητικοί, αυτόματης μηχανικής μνήμης κτλ. Έχει ως προυπόθεση την εξάσκηση των λεπτών κινήσεων και τον συντονισμό χεριού-ματιού του παιδιού. Επομένως είναι απαραίτητο απο νωρίς το παιδί να αποκτήσει άνεση με τις γραφικές κινήσεις. Είναι ένα παιχνίδι που δεν απαιτεί φυσική δραστηριότητα και μπορεί να γίνει εύκολα απο όλους.
Δραστηριότητα: Σε ένα φύλλο χαρτί (μεγάλου τετραδίου, Α4, χαρτόνι) φτιάχνουμε με ένα μολύβι γραμμές οι οποίες προοδευτικά θα δυσκολεύουν. Ξεκινάμε με λοξές γραμμές, ίσιες μακριές γραμμές, ίσιες με κενά γραμμές, καμπύλες, κυκλικές, σπείρες, συνδυασμό αυτών και ζητάμε απο το παιδί να "περάσει" με χοντρό χρωματιστό μαρκαδόρο τις γραμμές απο πάνω. Κάθε φορά θα κάνουμε ένα στυλ γραμμών έστω και αν η δραστηριότητα διαρκεί λίγο κάθε φορά. Στα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε λίγο το χεράκι τους.
Υλικά: Φύλλο χαρτί (μεγάλο τετράδιο, χαρτι εκτυπωτή, χαρτόνι) και χοντροί χρωματιστοί μαρκαδόροι.
Στοχεύει: Εξάσκηση στις γραφικές κινήσεις και απόκτηση προοδευτική άνεση. Επίσης δίνει την δυνατότητα να γίνει μια πρώτη διερεύνηση για την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας του παιδιού (πιάσιμο μαρκαδόρου). Επίσης συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσοχής.
Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 3 ετών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παιδιά που παρουσιάζουν μια ανωριμότητα στις κινήσεις τους, δυσγραφία και διάσπαση προσοχής.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!