"Μύρισε και πες".


Αυτο το παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι ταξινόμησης, χρησιμοποιώντας άλλες αισθήσεις εκτός απο την οπτική αναγνώριση. Η ταξινόμηση αντικειμένων ανάλογα με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, βοηθά το παιδί να κατανοήσει αργότερα μαθηματικές έννοιες όπως ζυγοί και μονοί αριθμοί, ακέραιοι, θετικοί κα. Εδώ χρησιμοποιούμε την οσμή για να διαχωρίσουμε.

Υλικά: μικρά κομμάτια βαμβάκι, αρώματα, λαδάκια, ξύδι, λεμόνι, κρέμες, μυρωδικά, 2 μπολ

Δραστηριότητα: Αν θέλουμε να παίξουμε με το παιδί κάνοντας κάτι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα μπορούμε να κόψουμε μερικά κομμάτια βαμβάκι και να τα βουτήξουμε, ψεκάσουμε, τρίψουμε με διάφορες μυρωδιές. Αυτές οι μυρωδιές μπορεί να είναι ξύδι, κρασί, διάφορες κολόνιες, λίγη κρέμα, γαλάκτωμα, σαπούνι ενώ μπορούμε να τρίψουμε και μυρωδικά όπως: ρίγανη, βασιλικός, πάπρικα, κανέλα, δυόσμος κτλ. Όποια μυρωδιά σκεφτούμε είναι κατάλληλη. Αφού φτιάξουμε μερικά κομμάτια βάζουμε το παιδι να μυρίσει (αν θέλουμε με κλειστά μάτια) και του ζητάμε να ταξινομήσει τις μυρωδιές σε ευχάριστες και δυσάρεστες. Ανάλογα θα τοποθετεί στα 2 μπολ.
Η δραστηριότητα όσο και να διαρκέσει δίνει πολύτιμα μαθήματα διέγερσης της οσμής αλλά και σύγκρισης συνόλων.

Λεξιλόγιο: ομαδοποιώ, ίδια, διαφορετικά, ταξινομώ, συγκρίνω, όμοιο, ομάδα, μέλος

Απευθύνεται: κατάλληλο για όλα τα παιδιά απο 3 ετών και βέβαια πάντα χρήσιμη οδηγία για γονείς με παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα και θέλουν να εδραιώσουν καλύτερα τις προυποθέσεις για καλύτερη μαθησιακή απόδοση.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!