"Βάλε κάτι μέσα στη κάλτσα". Παιχνίδι διάταξης στη σειρά.


Ένα απλό παιχνίδι με στόχευση την εξάσκηση του παιδιού στη διάταξη στη σειρά. Το παιδί σιγά, σιγά προχωρώντας στα στάδια της ανάπτυξης του μπορεί να κατακτήσει διάφορες προμαθηματικές έννοιες. Εδώ θα εξασκηθεί να βάλει αντικείμενα στη σειρά σύμφωνα με κάποιο χαρακτηριστικό τους. Αυτό είναι τα βάρος. Εξελικτικά τέτοιες δραστηριότητες βοηθούν να περάσουμε στην αρίθμηση. Οι αριθμοί βρίσκονται σε σειρά γιατί κάποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος απο κάποιον άλλον κτλ.

Υλικά: κάλτσες και όλα τα αντικείμενα διαφορετικού βάρους που μπαίνουν σε κάλτσες (τουβλάκια, αυτοκινητάκια, μικρά παιχνίδια, ρύζι, όσπρια, άμμος, πέτρες, μικρά αντικείμενα κα.)

Δραστηριότητα: Στο σπίτι είτε την ώρα που θέλετε να παίξετε μαζί είτε με αφορμή την ώρα που μαζεύετε τα ρούχα ή τακτοποιείτε το δωμάτιο μπορείτε ευκολα με αντικείμενα που υπάρχουν γύρω σας να ζητήσετε απο το παιδί να βάλει τα αντικείμενα που θα του πείτε, σε κάθε κάλτσα, φτιάχνοντας γεμισμένες κάλτσες διαφορετικού μεγέθους! Αυτο μπορεί να γίνει εύκολα και στην παραλία με άμμο, πέτρες κτλ.
Έπειτα ζητάτε απο το παιδί να σηκώνει τις κάλτσες για να αντιλειφθεί ότι δεν έχουν το ίδιο βάρος. Στα μικρότερα παιδιά φτιάξτε 2-3 τέτοιες κάλτσες με ξεκάθαρη διαφορά στο βάρος τους, στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να βάλετε πιο πολλές. Στη συνέχεια απλά ζητάτε απο το παιδί να τις βάλει στη σειρά απο τη πιο ελαφριά στη πιο βαριά και το αντίστροφο.

Λεξιλόγιο: βαρύ, βαρύτερο, ελαφρύ, ελαφρύτερο, ανάμεσα, πρώτο, επόμενο, τελευταίο και όλες τις λέξεις με αναφορά στο μέγεθος του βάρους.

Απευθύνεται: Βοηθάει όλα τα παιδιά απο 3 χρονών και πάνω να ξεκαθαρίσουν την διάταξη και είναι οδηγία για τους γονείς με παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, δυσαριθμησία και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες που χρειάζονται ενίσχυση.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!