"Τυφλόμυγα"! Ένα φανταστικό παιχνίδι χωρικών σχέσεων


Παρέμβαση και Προγράμματα ειδικής αγωγής δε συνεπάγονται πάντα τη δημιουργία νέων ασκήσεων. Πολλές φορές σημαίνει ότι μετατρέπεις γνωστές συνθήκες σε εργαλεία. Γνώριμα παιχνίδια στα παιδιά ενισχύουν ποικίλες δεξιότητες, απαραίτητες για τη μαθησιακή τους εμπειρία. 
Ένα πολύ οικείο, σε μικρούς και μεγάλους παιχνίδι, είναι η "Τυφλόμυγα"! το οποίο εξασκεί τις χωρικές σχέσεις περιγράφοντας τη θέση και την κατεύθυνση, αναπτύσσει λεξιλόγιο και είναι μια πολύ αποτελεσματική άσκηση ανάπτυξης εμπιστοσύνης σε μια ομάδα συνομηλίκων ή στη σχέση ενήλικα-παιδιού.
Δραστηριότητα: με ένα κομμάτι ύφασμα κλείνετε τα μάτια του παιδιού. Εάν είναι μικρό σε ηλικία το πιάνετε απο το χέρι, για να νιώθει ασφάλεια, και το οδηγείτε λέγοντας οδηγίες. Σκοπός είναι να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο λεξιλόγιο που ενισχύει το χωρικό προσανατολισμό πχ. περπάτα προς τα μπροστά, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, πέρνα πάνω απο το τουβλάκι κτλ. Έπειτα αλλάζετε θέσεις και ενθαρρύνετε το παιδί να μιλάει με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσατε εσείς για να σας οδηγήσει σωστά. Η διάρκεια μπορεί να είναι όσο μια εναλλαγή ρόλων κάθε φορά. Απλά βρείτε ευκαιρίες να το ξανακάνετε!

Υλικά: ένα κομμάτι ύφασμα
Λεξιλόγιο: όλες οι λέξεις-φράσεις θέσης και κατεύθυνσης πχ. από μπροστά, δίπλα στο, πάνω από, στρίψε δεξιά, αριστερά, πέρνα πλάι από, πίσω από κτλ.

Απευθύνεται: Κατάλληλο για όλα τα παιδιά από 3 χρονών και πάνω. Πάρα πολύ αποτελεσματικός και διασκεδαστικός τρόπος για παιδιά με Δυσλεξία/ΜΔ που δυσκολεύονται στο χωρικό προσανατολισμό.
Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!